A média kiszolgálása. A futball eladása a médiának

Szerzők

  • Ágnes Urbán BKE Unisport Center

Absztrakt

A sportüzlet fejlődésében kétségtelenül kulcsszerepet játszik a média - elsősorban a televízió -, hiszen a publicitás elérése és a jogdíjak értékesítése elsőrendű fontosságú minden professzionális sportszervezet számára. Európában a sport- és a médiaipar kapcsolatának szorossága a labdarúgás esetében a legnyilvánvalóbb, hiszen a rangos események közvetítési jogáért kemény verseny fo ly ik a tévétársaságok között, a színvonalas mérkőzések szinte minden országban a nézettségi listák élmezőnyében vannak, és a professziotiális klubok költségvetésében jelentős hányadot képviselnek a m édiától származó bevételek.
A cikk célja annak a folyamatnak a bemutatása, amelynek eredményeként megjelenik egy labdarúgó mérkőzés a médiában és ez - szolgáltatásként - eljut a nézőkhöz. Fontos tudni, hogy egy kétszintű szolgáltatási folyamatról van szó: egyrészt a labdarúgó szervezetnek szolgáltatást kell biztosítania a média számára, másrészt az így kialakult sportmédia-szolgáltatást kell eladni a közönségnek. A két szint szorosan összetartozik, nem egyszerűen egy többszereplős értékesítési láncról, hanem egy transzformációs folyamatról van szó.

Downloads

Megjelent

2019-12-19

Hogyan kell idézni

Urbán, Ágnes (2019) „A média kiszolgálása. A futball eladása a médiának”, Marketing & Menedzsment, 32(3), o. 22–24. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/2055 (Elérés: 9 június 2023).

Folyóirat szám

Rovat

Magyar foci '98

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei