Látványtérkép vízitúrázóknak az Alsó-Tisza völgyében – Térképezés előkészítő módszertani vizsgálatok 2.0

Szerzők

  • Zoltán Karancsi SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet, Környezetesztétikai és klímaadaptációs kutatócsoport (SZTE)
  • Zoltán Katona SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet
  • Eszter Szabó SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet
  • Sándor Hornyák Környezetesztétikai és klímaadaptációs kutatócsoport (SZTE)
  • Annamária Korom Környezetesztétikai és klímaadaptációs kutatócsoport (SZTE)
  • Ferenc Győri PTE ETK Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.02.02

Kulcsszavak:

táj- és környezetesztétika, GIS alapú értékelő módszerek, Tisza, víziturizmus

Absztrakt

Korábbi tanulmányainkban (KARANCSI et al. 2020, 2022) kísérletet tettünk a Tisza-part természeti és épített környezetének táj- és környezetesztétikai szempontú értékelésére, módszertanának kidolgozására. Akkor a vizsgálatainkat a különböző típusú vizuális egységek értékelésével végeztük.

Ebben a tanulmányban térinformatikai adatok (Sentinel-2 multispektrális felvételek, szakági nyilvántartási térképek) és  eszközök (SNAP 8.0 – SeNtinel Applications Platform és QGIS Desktop 3.4)  segítségével próbáljuk igazolni a korábbi eredményeinket és kiterjeszteni a teljes – az országhatártól Tiszakécskéig tartó – Tisza szakaszra a vizsgálatot, melynek végeredménye egy akár online használható tematikus térkép, amely a vízitúra időszakában (nyári vegetáció) színekkel mutatja, melyek a leglátványosabb partszakaszok, illetve hol van lehetőség a csónakokkal kikötésre.

Downloads

Megjelent

2023-07-19

Hogyan kell idézni

Karancsi, Z., Katona, Z., Szabó, E., Hornyák, S., Korom, A., & Győri, F. (2023). Látványtérkép vízitúrázóknak az Alsó-Tisza völgyében – Térképezés előkészítő módszertani vizsgálatok 2.0. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 8(2). https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.02.02