A HELYI TERMÉKEKBEN REJLŐ TURISZTIKAI ERŐFORRÁSOK KÁRPÁTALJÁN
Kulcsszavak:
Kárpátalja, helyi termékek, turizmus, turisztikai lehetőség, védjegyAbsztrakt
Kárpátalja Európa egyik olyan térsége, ahol az évszázadok alatt számos impériumváltás
következtében különböző nemzetiségű és vallású emberek telepedtek meg, melynek
eredményeként egy egészen egyedi etnokulturális közeg alakult ki a területen. A különböző népek,
nemzetiségek többsége, mint például a magyarok, románok, szlovákok, svábok, romák, ruszinok,
ukránok és oroszok, máig őrzik néprajzi, kulturális és vallási hagyományaikat, kulináris
jellegzetességeiket. A több évszázados együttélésnek köszönhetően úgy a nyelv, mint a különböző
népi hagyományok és a gasztronómia területén is megfigyelhető a keveredés, melynek
következtében létrejöttek a mai Kárpátalja sajátos jellemvonásai: az egyedi vendégszeretet, a
népművészeti és kulináris sokszínűség, a Kárpátikumként is emlegetett helyi termékek. Ez
utóbbiak képezik kutatásunk kiindulópontját is, melyben igyekszünk bepillantást nyújtani a
Kárpátalján előállított hagyományos táji termelési kultúrához köthető termékek változatos
kínálatába, továbbá rávilágítani az azokban rejlő turisztikai lehetőségekre.