Agathe Uwilingiyimana (1953-1994)

Ruanda mártír miniszterelnöke

Szerzők

  • Attila T. Horváth Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Könyvtára

Absztrakt

Ruanda súlyos harcok színtere volt a 20. század második felében, az ország két etnikuma, a hutuk és tuszik szembenállása Afrika történetének legvéresebb népirtásába torkollott. Ebben az országban nevelkedett fel és emelkedett ki egy politikusnő, aki már fiatal korában kitűnt karitatív akciók népszerűsítésével, aki a két etnikum közötti harc befejezésére szólított, és akinek 1994-ben ez az elhivatottsága okozta halálát. Az Afrika Tanulmányok női portré-sorozatában, ezúttal a lányok és nők taníttatásának széles körűvé tételéért és továbbtanulási lehetőségeik szélesítéséért küzdő asszonyról, a ruandai Agathe Uwilingiyimanaról tudhat meg többet az olvasó.

Információk a szerzőről

Attila T. Horváth, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Könyvtára

Könyvtáros, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Könyvtára. Az ELTE Afrikanisztikai Oktatási Program előadója.
Kutatási terület: a kelet-afrikai karaván-kereskedelem története; szuahéli nyelv és kultúra; Ruanda és Burundi legújabb kori története.

Downloads

Megjelent

2008-03-01

Hogyan kell idézni

T. Horváth, A. (2008). Agathe Uwilingiyimana (1953-1994): Ruanda mártír miniszterelnöke. Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2(1), 87–89. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/afrikatanulmanyok/article/view/4693

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok