Utazom, tehát posztolok – Magyar utazók az Instagramon

Szerzők

  • Andrea Mókusné Pálfi

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.04.02

Kulcsszavak:

influencer, influencer marketing, Instagram, közösségi média, magyar utazók

Absztrakt

Az online tartalommegosztás mára mindennapos a turizmusban, sőt már a desztináció-választás során is egyre meghatározóbb az influencer marketing hatása, amelynek fontos szereplői az influencerek, azaz a tartalomgyártók.

A jelenség nemzetközi szinten óriási méreteket ölt az Instagramon is, nem ritkák a több tízezres, sőt, akár a több százezres követőtáborral rendelkező „utazó oldalak”, amelynek nyomán az „utazó-influencer” tevékenységnek külön eszközrendszere azonosítható. Az „Instagram-jelenség” emblematikus jegyei, hatása sokak által vitatott, a tartalomgyártás pozitív befolyása mellett a tanulmányok a negatívumokra is felhívják a figyelmet.

Jelen tanulmány a magyar (Instagram oldallal rendelkező) utazó tartalomgyártók vizsgálatára vállalkozott egy online kérdőíves felmérés keretein belül. A vizsgálatban a minimum ezer követővel rendelkező, utazást fókuszba helyező oldalak vettek részt. Az eredmények jól árnyalják a hazai utazó tartalomgyártók tevékenységét, akik a közösségi médiafelületeket – jelen vizsgálatban fókuszáltan az Instagramot – az élménymegosztás hatékony eszközeként használják, akár hivatásszerűen is.

Downloads

Megjelent

2024-01-10

Hogyan kell idézni

Mókusné Pálfi, A. . (2024). Utazom, tehát posztolok – Magyar utazók az Instagramon. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 8(4). https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.04.02