A szellemi tőkepotenciál és a munkaerő felkészültsége mint telephelyi tényezők Magyarországon

Szerzők

  • Zoltán Koltai

DOI:

https://doi.org/10.15170/TM.2023.24.K3.19

Kulcsszavak:

szellemi tőke, munkaerő, vállalatok

Absztrakt

A települések telephelyi sikerességét mára elsősorban belső adottságaik határozzák meg, a településhierarchiában elfoglalt pozíció, a közigazgatási szerepkör mellett meghatározó faktorrá gazdasági adottságaik, jövedelemszerzési lehetőségeik váltak. A kérdőíves kutatásunk által érintett, mintegy másfél évtizedet átfogó időszakban jelentősen átalakult a magyar gazdaság növekedését meghatározó térségek köre. Megerősödött a modern üzleti szolgáltatások, a földrajzi elhelyezkedés, megközelíthetőség, az infrastrukturális ellátottság, a történelmi-kulturális adottságok, a település környezetében elérhető humán erőforrás, az innovációt hordozó intézmények, a környezeti állapot és nem utolsósorban a helyi fejlesztéspolitika aktivitásának magyarázó ereje.

Tanulmányunk célja, hogy rétegzett kérdőíves megkeresések alapján (magyarországi vállalkozások régiók, vállalati méret és szektorok szerinti megoszlása) bemutassa a telephelyi tényezők magyarországi vállalati megítélését, jellemezze az értékelések időbeli változását. Kiemelt figyelmet fordítunk a szellemi tőkepotenciál és a munkaerő felkészültsége mint telephelyi tényezők értékelésére, azok megjelenésére a differenciált méretű települések vonatkozásában. Úgy véljük, kapott eredményeink érdemi hozzájárulást biztosíthatnak  egyes konkrét települések komplex térségi tényezőkínálatának megalapozásához, ami fejlesztéspolitikai aspektusból különösen sürgető feladat.

##submission.downloads##

Megjelent

2023-10-26

Hogyan kell idézni

Koltai , Z. (2023). A szellemi tőkepotenciál és a munkaerő felkészültsége mint telephelyi tényezők Magyarországon. Tudásmenedzsment, 24(3. különszám), 213–224. https://doi.org/10.15170/TM.2023.24.K3.19

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok Prof. Dr. Koltai Dénes tiszteletére