Fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű csoportok a munka világában - felnőttképzési nézőpontból

Szerzők

  • Mária Kraiciné Szokoly

DOI:

https://doi.org/10.15170/TM.2023.24.K3.12

Kulcsszavak:

fogyatékossággal élő felnőttek, foglalkoztatás, felnőttkori tanulás

Absztrakt

Napjainkban a hátrányos helyzetű, alulképzett társadalmi csoportok képzés útján történő felzárkóztatása, foglalkoztatottságának növelése mind társadalmi, mind gazdasági szempontból aktuális és fontos feladat. Ez egyaránt kihívást jelent a szakképzés, a felnőttképzés és a munkaerőhiánnyal küzdő gazdasági szervezetek számára.  A tanulmány a munkaerőpiacon hátrányban lévő csoportok közül a fogyatékossággal élő és a megváltozott munkaképességű személyek munkaerőpiaci helyzetével foglalkozik felnőttképzési aspektusból.

Az alul-foglalkoztatottságnak a szakképzettség hiányán túl számos oka van (alacsony információhiány, diszkrimináció, inkluzív, akadálymentesített munkahelyek hiánya stb.). További ok az a sajátos jelenség, hogy fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyek esetén nem igaz a többségi társadalom tagjaira az a kutatásokkal igazolt tény, hogy minél magasabb a munkavállaló iskolai végzettsége, szakképzettsége, annál valószínűbb a munkaerőpiaci sikeressége.

A tanulmány célja - egy későbbi nagyobb mintájú kutatás előkészítéseként - tisztázni a főbb fogalmakat, továbbá pilot jellegű vizsgálat révén informálódni az érintettek foglalkoztatásának (toborzás és kiválasztás, képzés és a karrierépítés) esélyegyelőségi kérdéseiről. A vizsgálat módszere félig strukturált interjú, a célcsoport egyrészt fogyatékossággal élő személyeket képviselő civil szervezetek vezetői, másrészt a munkaerőpiacon IT szolgáltatásokat nyújtó cégek vezetői. A két mesterszakos hallgató  bevonásával készült interjúkutatás bővíti a fogyatékossággal élő személyek munkaerőpiaci helyzetének ismeretét és konkrét javaslatokkal segíti munkaerőpiaci helyzetük javítását.

##submission.downloads##

Megjelent

2023-10-26

Hogyan kell idézni

Kraiciné Szokoly , M. (2023). Fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű csoportok a munka világában - felnőttképzési nézőpontból. Tudásmenedzsment, 24(3. különszám), 113–126. https://doi.org/10.15170/TM.2023.24.K3.12

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok Prof. Dr. Koltai Dénes tiszteletére