Fiatalok oltási hajlandósága koronavírus ellen és ennek hatása a pécsi és baranyai turizmusra, vendéglátásra és szórakoztatóiparra

Szerzők

  • Annamária Sütő
  • Tímea Németh
  • Balázs Sütő
  • András Trócsányi

DOI:

https://doi.org/10.15170/TM.2021.22.1.15

Kulcsszavak:

COVID-19, védőoltási hajlandóság, fiatalok

Absztrakt

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2)-fertőzés 2019 második felében indult útjára a kínai Vuhanból, Magyarországon pedig 2020. március 4-én diagnosztizálták a legelső fertőzött beteget. Ezután gyors és drasztikus lezárások mentek végbe az országban, Európa és a világ számos országához hasonlóan. Ennek következménye jelentős gazdasági visszaesés volt, ami a mai napig érezteti a hatását. A járvány vége egyelőre nem belátható, de a védőoltás jelentheti a megoldást a megfékezésére. A védőoltási hajlandóság azonban nagyon változó a magyar populációban, különösen a fiatalok körében, akik viszont jelentős szerepet játszanak Pécs és Baranya turizmusában, vendéglátásában és szórakoztató iparában.

Kutatásunk célja az volt, hogy válaszokat találjunk a védőoltási hajlandóságra a fiatalok körében és arra, hogy ez hogyan hat majd a pécsi és baranyai turizmusra, vendéglátásra és szórakoztató iparra. A kutatás során vegyes kutatási módszert alkalmaztunk: online kérdőíveket készítettünk 15-30 év közötti magyar és külföldi fiatalok körében, illetve félig strukturált interjúkat Pécsett és Baranyában élő gazdasági szereplőkkel, egyetemi vezetőkkel és a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetőjével.

Eredményeink alapján a fiatalok körében 56%-os volt az oltási hajlandóság, azonban, ha a jelenlegi korlátozások megszüntetése az átoltottságon múlna, a fiatalok 71%-a beadatná a védőoltást. A válaszadók többsége lényegesen többet tervez majd költeni, ha véget ér a járvány, az az előtti költekezéseikhez képest. Ez segíteni fogja újraindítani a pécsi és baranyai gazdaságot, azon belül is főként a turizmust, vendéglátást és szórakoztatóipart.

A tanulmány alapja Sütő Annamária 2021. évi OKTV földrajzi pályaműve, kézirat formájában. A mintavételezés lezárása: 2021. január 31.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-10-31

Hogyan kell idézni

Sütő, A., Németh, T., Sütő, B., & Trócsányi, A. (2021). Fiatalok oltási hajlandósága koronavírus ellen és ennek hatása a pécsi és baranyai turizmusra, vendéglátásra és szórakoztatóiparra. Tudásmenedzsment, 22(1), 255–271. https://doi.org/10.15170/TM.2021.22.1.15

Folyóirat szám

Rovat

Munkaerőpiac és társadalom