Fekete Csönd: Irodalom-népszerűsítő szabadulószoba

Szerzők

  • István Ábrahám Bálint
  • Viola Rőmer
  • Ramóna Sütő

DOI:

https://doi.org/10.15170/TM.2020.21.1-2.25

Kulcsszavak:

irodalom, szabadulószoba, oktatás

Absztrakt

Kutatásunk tervezési fázisában egy olyan tantermi segédlet létrehozására törekedtünk, melynek célja a középiskolás tanulók irodalom iránti érdeklődésének gamifikációs technikák alkalmazásával való felkeltése. Új trendek mutatják – az országban és a nagyvilágban is – az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szabadulószobák sikerét. Míg a köztudatban a szabadulószobák csupán szórakozási lehetőséget nyújtanak, addig mi egy újfajta szemléletmóddal tekintettünk a módszer adottságaira, lehetőségeire.

Csapatunkkal törekedtünk egy olyan módszertani alap kidolgozására, amely egyfajta univerzális vázként alkalmazható a középiskolai oktatásban, így a diákok számára a kevésbé izgalmasnak tartott irodalmi művek fogyasztásához is meghozza a kedvet, illetve a szoba elemeinek megismerése révén segítheti az órai értelmezést, elemzést.

A szabadulószoba egyik fő értéke annak komplexitásában és flexibilitásában rejlik. A kidolgozott segédlet segítségével bármely mű „behelyettesítő” a vázba, emellett a program bármilyen – az alapkövetelményeknek megfelelő – helyen, időben és számú játékossal megtartható.

##submission.downloads##

Megjelent

2020-12-30

Hogyan kell idézni

Bálint, I. Ábrahám, Rőmer, V., & Sütő, R. (2020). Fekete Csönd: Irodalom-népszerűsítő szabadulószoba. Tudásmenedzsment, 21(1-2), 328–339. https://doi.org/10.15170/TM.2020.21.1-2.25

Folyóirat szám

Rovat

Információs műveltség és könyvtártudomány