Nemzetközi trendek a vendéglátásban, a vendéglátás jövője

Szerzők

  • Zoltán Raffay Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Marketing és Turizmus Intézet

DOI:

https://doi.org/10.15170/terinno.2023.16.02.01

Kulcsszavak:

vendéglátás, trendek, fenntarthatóság, konyha

Absztrakt

A globális méreteket öltő turizmus ágazat egyik legfontosabb szolgáltatása a vendéglátás. A vendéglátás az elmúlt évtizedekben növelte részesedését mind a foglalkoztatásból, mint az előállított hozzáadott érték tekintetében. Az Európai Unióban a vendéglátás a GDP mintegy 4%-át adta már az új évezred legelején, és azóta évente gyors, akár 5-6%-os növekedési ütemet mutatott különböző gazdasági és demográfiai trendeknek és változásoknak, illetve technológiai fejlesztéseknek, valamint a munkaerőpiacon bekövetkezett változásoknak köszönhetően. A tanulmány a gyorsan változó vendéglátás szektorban az elmúlt években tapasztalt, illetve a következő években várható trendeket elemzi.

Downloads

Megjelent

2023-12-17

Hogyan kell idézni

Raffay, Z. (2023). Nemzetközi trendek a vendéglátásban, a vendéglátás jövője. Területfejlesztés és Innováció, 16(2). https://doi.org/10.15170/terinno.2023.16.02.01