Tartózkodástól az aktívabb katonai szerepvállalásig

Könyvismertetés: Hevő Péter (2023): Vissza a fegyverekhez? A hadsereg és külpolitika kapcsolata az újraegyesített Németországban. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest.

Szerzők

  • Speck Gyula Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar, Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.15170/PSK.2024.05.01.04

Kulcsszavak:

Németország, Bundeswehr, NATO, békefenntartás, döntéshozatal, biztonságpolitika

Absztrakt

Az alábbi recenzió Hevő Péter történész 2023-ban megjelent Vissza a fegyverekhez? A hadsereg és külpolitika kapcsolata az újraegyesített Németországban című könyvét ismerteti. A szerző doktori kutatásán alapuló mű bemutatja, hogy az újraegyesített Németország hogyan szakított a katonai tartózkodás gyakorlatával és miként jutott el oda, hogy a NATO területén kívüli békeműveletekben részt vegyen. Hevő Péter rávilágít, hogy a német külpolitikai döntéshozóknak folyamatosan a szövetségesi elvárások és a hazai fenntartások között kellett egyensúlyoznia. A német politikai vezetés végül egy tanulási folyamat eredményeként le tudta küzdeni a politikai és jogi akadályokat, melynek következtében Németország aktívabb szerepet tud betölteni a nemzetközi biztonságban.

Downloads

Megjelent

2024-05-26

Folyóirat szám

Rovat

Recenzió