A debreceni önkormányzat marketingmunkája

Szerzők

  • Gábor Kozma KLTE Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék

Absztrakt

A városmarketing - mint a várospolitika újfajta, piac-központú megközelítése - az 1970-es évek második felétől került előtérbe a nyugat-európai és az északamerikai városokban, majd a rendszerváltozás után a közép-európai országok önkormányzatai is egyre nagyobb figyelmet szenteltek ennek a témának.
     A városmarketing iránt megnyilvánuló kitüntetett érdeklődés hátterében azok az európai és észak-amerikai gazdasági és politikai változások állnak, amelyek megrengették a városok és régiók gazdasági alapjait. A szolgáltató szektor szerepének növekedése és ezzel az ipar leépülése, a korábban alkalmazott területi-tervezési módszerek kudarca, a közlekedési és információs technológia fejlődése és a nemzetek közötti határok átjárhatósága következtében kialakuló globális világgazdaság, valamint az idegenforgalom előretörésének hatására jelentkező új lehetőségek az önkormányzatok számára nyilvánvalóvá tették, hogy a szolgáltatások és az infrastruktúra-fejlesztés területén korábban betöltött passzív szerep tovább nem tartható fenn.
     A változások hatására rá kellett döbbenniük arra, hogy a későbbiekben sokkal aktívabb szerepet kell vállalniuk településük, régiójuk piacon elfoglalt helyzetének javításában, gazdasági életének fejlesztésében (vállalkozói szemléletre van szükség). Kísérletet kell tenniük városuk eladására. A helyi önkormányzatnak törekednie kell
     - a városban már működő vállalatok további fejlődésének elősegítésére, a kisvállalkozások beindulásának támogatására és új cégek csábítására,
     - a várost m eglátogató turisták elégedettségének fokozására, új turisták vonzására,
     - a helyi népesség elégedettségének fokozására és a település szempontjából hasznot hozó lakossági csoportok vonzására.

Downloads

Megjelent

2019-12-19

Hogyan kell idézni

Kozma, G. (2019) „A debreceni önkormányzat marketingmunkája”, Marketing & Menedzsment, 32(4), o. 18–22. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/1998 (Elérés: 25 április 2024).

Folyóirat szám

Rovat

Településmarketing