Környezeti marketing

Szerzők

  • Anna Kovács

Absztrakt

A környezeti válság arra kényszerít bennünket, hogy a gazdasági racionalitás alapelveit felülvizsgáljuk. Új kihívásokkal kell szembenézni, amelyek a következők:
- Ökológiai hatékonyság (ökológiai problémák: az erőforrások szűkössége, az erőforrások minőségé­nek romlása).
- Legitimitás (társadalmi problémák: a társadalmi érdekcsoportok fokozódó környezetvédelmi igényei, a vállalat társadalmi legitimitásának veszélyeztetettsége). A vállalatok egyre növekvő mértékben kerülnek szembe a környezetszennyezés társadalmi problémáit közvetítő érdekcsoportokkal (belső- és külső érdekcsoportokkal). A társadalom, a lakosság - érintettségtől függetlenül is - növekvő ökológiai érzékenysé­ge a szigorodó környezeti törvényhozásban, a polgári kezdeményezések, a „zöld" mozgalmak elterjedésében csapódik le.
- Gazdasági hatékonyság (versenystratégiai problémák: ökológiai helyettesítési verseny, a piacra lépés és -kilépés akadályainak megváltozása, a beszerzési piac hatalmi struktúrájának változásai, a fogyasztók környezeti szempontokat figyelembe vevő magatartá­sának alakulása).

Downloads

Megjelent

2019-12-01

Hogyan kell idézni

Kovács, A. (2019) „Környezeti marketing”, Marketing & Menedzsment, 33(1), o. 47–51. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/1996 (Elérés: 16 április 2024).

Folyóirat szám

Rovat

Ökomarketing