Az Amerikai Egyesült Államok innovációs rendszerének jogi és intézményi vonásai

Szerzők

  • István Molnár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar ; Danubia Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft.

Absztrakt

Az innovációs rendszereknek nincs egységes értelmezése, ezért nincs egy mindenki által elfogadott közös meghatározása sem. Freeman a japán nemzeti innovációs rendszerről írt munkájában széles intézményi kört vizsgál: meghatározása érteimében a nemzeti innovációs rendszer „a köz- és a magánszektor azon intézményeinek hálózata, amelyek aktívak az újdonságok kezdeményezésében és importálásában, a módosító jellegű termék- és technológia-innovációkban és az újdonságok elterjesztésében” (Freeman: 1988). Az OECD Titkárságának meghatározása szerint „a nemzeti innovációs rendszert egy ország mindazon piaci és nem piaci intézményei alkotják, amelyek az innovációs technológia-diffúzió irányát és sebességét befolyásolják” (Búzás: 2002).

Downloads

Megjelent

2019-11-12

Hogyan kell idézni

Molnár, I. (2019) „Az Amerikai Egyesült Államok innovációs rendszerének jogi és intézményi vonásai”, Marketing & Menedzsment, 38(5), o. 65–75. Elérhető: https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/1118 (Elérés: 26 április 2024).

Folyóirat szám

Rovat

M&M mix