A drávaszögi borászat és borturizmus fejlődése a 20. század második felétől napjainkig

Szerzők

  • Attila Tarnai Pécsi Tudományegyetem, Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2025.10.03.02

Kulcsszavak:

borászat, borturizmus, Drávaszög, falusi turizmus, szőlőtermesztés

Absztrakt

A dolgozat a mai Horvátország területén fekvő Drávaszög borászatának történetét és a turizmusra gyakorolt hatását mutatja be. A Drávaszög északkeleti részén terül el a Báni-hegy nevű lösztalajú dombság, ahol már az ókorban is foglalkoztak szőlőtermesztéssel. A térség Magyarország részeként az egykori Baranya vármegye egyik ismert borvidéke volt, az ott termelt borok minőségben és árban is vetekedtek más régiók boraival. Az élénk kereskedelemnek köszönhetően a borászat sokáig jövedelmező tevékenységnek számított. Az 1920. évi területi elcsatolás után a vámhatárok miatt a borkereskedelem is visszaszorult. A borvidék a 20. század második felében vált újra ismertté, amikor a nagyüzemi Belje Pincészet mellett a kisebb családi borászatok is fejlődésnek indultak. Ezzel párhuzamosan erősödött a borturizmus is. A délszláv háborút követően a családi pincészetek vevőkörük jelentős részét elveszítették, de az elmúlt két évtizedben komoly erőfeszítéseket tettek a falusi turizmus és a borturizmus fellendítése érdekében. Ennek köszönhetően a borvidék Horvátország-szerte ismertté vált, a borok iránti kereslet pedig folyamatosan növekszik. A borászatra épülő falusi turizmus ma már nagyban hozzájárul a gazdaságilag elmaradott térség fejlődéséhez.

Downloads

Megjelent

2025-10-14

Hogyan kell idézni

Tarnai, A. (2025). A drávaszögi borászat és borturizmus fejlődése a 20. század második felétől napjainkig. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 10(3). https://doi.org/10.15170/TVT.2025.10.03.02

Hasonló cikkek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.