Flambírozó versenyek bemutatása olasz és magyar jó gyakorlatokon keresztül

Szerzők

  • Zsuzsanna Vas-Guld Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, Vidékfejlesztési Intézet, Élelmiszergazdasági és Turisztikai Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2024.09.02.03

Kulcsszavak:

borgasztronómia, flambírozás, érzékszervi értékelés

Absztrakt

Az esettanulmány, a borgasztronómia egyik leglátványosabb kulináris szegmensét, a flambírozás művészetét, továbbá annak teljes folyamatát - az alapanyagok kiválasztásától a végső ízélményig - mutatja be konkrét hazai és külföldi példákon keresztül. A tanulmány a flambírozást, mint gasztrokulturális örökséget, hagyományőrző, újrateremtő céllal tárja az olvasó elé. Régi-új trendként jeleníti meg a flambírozás gasztronómiai vonatkozásait tudományos és konyhatechnológiai megközelítéssel. A gasztroturizmusban fontos szerepet kap az élményfokozás, hiszen a vendégek innovatív elemekre vágynak, ami organoleptikus vonalon mind a vizuális, mind az ízélmények tekintetében fontos. A tanulmány további célja, az interneten olvasható flambírozással kapcsolatos információk kritikai megközelítése, a flambírozás fogalmának értelmezése, továbbá pontosítása gasztronómiai, valamint érzékszervi tekintetben. A tanulmány nem tér ki konkrét műkritikai elemzésre, általánosságban kívánja a flambírozás fogalmát, konyhatechnikai hátterét ismertetni a tudományos szakirodalmak alátámasztásával, melyek vitatják a flambírozás során bekövetkező ízváltozásokat.

Downloads

Megjelent

2024-07-15

Hogyan kell idézni

Vas-Guld, Z. (2024). Flambírozó versenyek bemutatása olasz és magyar jó gyakorlatokon keresztül. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 9(2). https://doi.org/10.15170/TVT.2024.09.02.03