A desztinációfejlesztés lehetőségei Hajdúszoboszlón a vendégek és a vendéglátók véleményének tükrében

Szerzők

  • Katalin Vargáné Csobán Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Turizmus- Vendéglátásmenedzsment Tanszék
  • Csilla Molnár Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Fenntartható Fejlesztés és Gazdálkodás Intézet, Fenntartható Turizmus Tanszék
  • Imre Varga Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Csaba Szűcs Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Fenntartható Fejlesztés és Gazdálkodás Intézet, Fenntartható Turizmus Tanszék
  • Lóránt Dénes Dávid Neumann János Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2022.07.04.01

Kulcsszavak:

egészségturizmus , fürdőváros , fenntartható, desztinációfejlesztés

Absztrakt

Hazánkban az egészségturizmus az egyedi természetes gyógytényezők, a magas színvonalú infrastruktúra, valamint a hagyományos fürdőkultúra miatt kiemelkedő fejlődési potenciállal rendelkezik.  Jelentőségét mutatja, hogy az utóbbi évtizedben a turisták által leglátogatottabb vidéki desztinációk között rendre az élmezőnyben szerepelnek azok a városok, melyeknek fő turisztikai profilja a gyógy- és a wellness turizmushoz kapcsolódik. Tanulmányunkban Hajdúszoboszló esetében vizsgáljuk, hogy a vendégek, valamint a vendéglátóik, azaz a helyi szolgáltatók hogyan vélekednek a fürdőváros turisztikai kínálatáról, a desztináció erősségeiről és gyengeségeiről, a jövőbeli fejlesztések irányáról. Megállapítottuk, hogy napjainkban a magas színvonalú és folyamatosan bővülő fürdőszolgáltatások és a kapcsolódó jó minőségű infrastruktúra alapvető fontosságú, de emellett a kellemes fürdővárosi hangulat, a változatos rendezvények és a szórakozási lehetőségek gazdag kínálata is jelentős elvárás lett. A vendéglátók véleménye szerint a fürdőváros fejlődésének záloga a helyi és a térségi együttműködés erősítése.

Downloads

Megjelent

2023-01-24

Hogyan kell idézni

Vargáné Csobán, K. ., Molnár , C. ., Varga, I., Szűcs, C., & Dávid, L. D. (2023). A desztinációfejlesztés lehetőségei Hajdúszoboszlón a vendégek és a vendéglátók véleményének tükrében. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 7(4). https://doi.org/10.15170/TVT.2022.07.04.01