Nagykanizsai kultúraközvetítő intézményekben dolgozó alkalmazottak kulturális fogyasztási szokásai

Szerzők

  • Alexandra Kománovics

DOI:

https://doi.org/10.15170/TM.2023.24.1.2

Kulcsszavak:

kultúrafogyasztói szokások, kultúraközvetítés, közművelődés

Absztrakt

Jelen tanulmány célja, hogy bemutassa az öt vizsgált nagykanizsai kultúraközvetítő intézmény dolgozóinak kultúrafogyasztási szokásait. A kutatásból megtudható, hogy a dolgozók elégedettek-e a városban elérhető kulturális szolgáltatásokkal és azokat igénybe veszik-e, illetve részt vesznek-e a saját és a többi kultúraközvetítő intézmény programjain. Két hipotézist határoztunk meg: H1: Az öt vizsgált intézmény alkalmazottjai azért nem járnak szívesen a saját és a többi intézmény rendezvényeire, mert kevés szabadidejük van és túlságosan leterheltek. H2: Az öt intézmény dolgozóinak vizsgált köre szívesebben jár el más városba kulturális célzattal azért, mert nincsenek megelégedve a város kulturális kínálatával.

Rétegzett mintavételi eljárást alkalmazva, három csoport kialakítását követően véletlenszerű kiválasztással 30 strukturált interjút vettünk fel 2022 őszén. Kiderült, hogy a vizsgált interjúalanyok kevés szabadidő lévén is szívesen látogatják a saját és a többi intézmény programjait, a legjobban a színházi előadások és a koncertek iránt érdeklődnek. A visszalátogatás egyik oka, hogy többen a munkájukra hobbiként tekintenek, a másik pedig, mert közös program a kollégákkal. A válaszadók nagy része mindent összevetve elégedett Nagykanizsa kulturális kínálatával, mégis szívesen utazik el más városokban egy-egy kulturális műsorért, ugyanakkor innovációs javaslatokat is megfogalmaztak. A kutatás eredménye hasznos lehet az öt vizsgált kultúraközvetítő intézmény statisztikai adatbázisának bővítésére, illetve a kulturális szolgáltatások fejlesztésére. Az országos statisztikához is hozzájárulhat, ezzel segítve a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkáját.

##submission.downloads##

Megjelent

2023-08-14

Hogyan kell idézni

Kománovics , A. (2023). Nagykanizsai kultúraközvetítő intézményekben dolgozó alkalmazottak kulturális fogyasztási szokásai. Tudásmenedzsment, 24(1), 16–42. https://doi.org/10.15170/TM.2023.24.1.2

Folyóirat szám

Rovat

Kultúra, kultúrtörténet, kultúraközvetítés