Köszöntő Vörös József 70. születésnapja alkalmából

Szerzők

  • Zsuzsanna HAUCK Pécsi Tudományegyetem

Absztrakt

Vörös József 70 éves. Matematikailag legalábbis ennyi évet tudhat maga mögött. A vitalitását tekintve maximum fele ennyi, az érdemeit tekintve pedig legalább kétszer ennyi lenne a reális életkora. 45 éve dolgozik a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Volt dékán, általános rektorhelyettes, intézetigazgató, és napjainkban is számos szakmai bizottság elnöke. Csaknem harminc éve nagydoktor, közel egy évtizede akadémikus, öt éve jutalmazták Széchenyi-díjjal. Jelen sorok olvasói valószínűleg tisztában vannak nemzetközi kutatói hírnevével is.

 

Az akadémiai és a versenyszférában is évtizedek óta a szakma csúcsán áll, lelkesedése és elhivatottsága továbbra is töretlen. Széleskörű elfoglaltsági köre ellenére a mai napig jelentős szerepet vállal a Gazdaságmodellezési Társaság életében is. A Szigma főszerkesztői feladatait 1989 és 2009 között látta el. Ennek a 20 éves munkának az eredményeiről kitűnő összefoglalót ad Temesi (2020). Azóta is aktív részese a lap életének szerzőként (például Vörös (2021)), szerkesztőként, valamint a GMT szakmai rendezvényeinek előadójaként.

 

Igen jelentős munkái születtek pénzügyi témákban, de fő kutatási területe a termelés- és szolgáltatásmenedzsment, különös tekintettel a versenyképesség alakulására, a készletgazdálkodásra és a minőségirányításra. A kiváló minőségről nemcsak elméleti síkon értekezik, de az élet minden területén, így a publikációs tevékenységében is nagyon komolyan veszi. A 65. születésnapjára ezért könnyen állítottunk össze egy olyan kiadványt (Bugár és társai szerk. (2016)), melyben legfőbb tanulmányait gyűjtöttük össze: olyan lapokból válogathattunk, mint a European Journal of Operations Research, az International Journal of Production Economics vagy az Omega, így a nehézséget inkább a terjedelmi korlátok jelentették.

 

Kutatói teljesítménye mellett oktatói munkássága is kimagasló. E sorok írója éppúgy egykori tanítványai közé tartozik, mint a Szigma jelenlegi főszerkesztője, de még hosszasan lehetne folytatni a sort többek között néhány olyan szerzővel is, akiknek cikke lapunk következő számában fog megjelenni. Az egykori tanítványok a későbbiekben is mindig számíthattak Vörös professzor további segítségére, útmutatásaira, tanácsaira.

 

Az elmúlt öt évben megjelent cikkeivel is meg tudtunk volna tölteni egy új kötetet. Tekintve azonban, hogy épp Vörös József teremtett hagyományt a Szigmában a 70. évfordulósok köszöntésének ötletével, igyekeztünk az általa tanúsított mércének megfelelő különszámot szerkeszteni. A felkért szerzők és lektorok között kutatói standardjait jól ismerő kollégái, barátai, tanítványai szerepelnek, akik nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába csaknem egy évvel ezelőtt. Ezúton fejezzük ki hálánkat a sok segítségéért, tanácsaiért, közös munkáért, és tisztelgünk példamutató teljesítménye előtt.

 

Pályaművének és emberi nagyságának annyi elismerője van, hogy több Szigma számot meg tudtunk volna tölteni a tiszteletére írt cikkekkel. Az idei 2. és 3. számot kizárólag ennek a jeles alkalomnak szenteltük, de a 2021. év minden számában elhelyeztünk Vörös Józsefet köszöntő írásokat.

 

Isten éltesse nagyon sokáig!

##submission.downloads##

Megjelent

2021-05-19

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek