Digitalizáció a horgászturizmusban? Az új technológiák elfogadásának elméleti háttere

Szerzők

  • Zsuzsanna Ivancsóné Horváth Széchenyi István Egyetem, Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar
  • Éva Happ Széchenyi István Egyetem, Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, Turizmus-Vendéglátás Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.03.03

Kulcsszavak:

digitalizáció, horgászturizmus, új technológiák

Absztrakt

Az elmúlt 10 esztendőben bebizonyosodott, hogy a horgászturizmus a korábbi feltevésekkel szemben nem lokális és nem alacsony árbevételű, nem egyéni és nem állandó helyhez kötött tevékenység, sőt a családtagok, kísérők igényein túl is erősen kötődik más kiegészítő (sport-, gasztro-, wellness-) szolgáltatások igénybevételi lehetőségéhez, s ez erősíti a „négy évszakos” jelleget.

2013 és 2018 között hatalmas változások mentek végbe Magyarországon a horgászat szabályozásában, szervezeti rendszerében, 2016-ban pedig a természetes vizek halgazdálkodási joga a horgászszervezetekhez került, amivel egy új időszámítás kezdődött el. A folyamat magával hozta a horgászok létszámának ugrásszerű növekedését Magyarországon és ezzel együtt a horgászturizmus fejlődését. 2019 ismét fontos mérföldkő volt, ekkor indult a horgászat adminisztrációjának elektronikus támogatása a HORINFO-rendszer által. Jelen munkánkban röviden összefoglaljuk a változásokat, azok következményeit, majd a korábban megalkotott modellünk alapján végigvezetjük az egyes területek érintettségét. Feltárjuk a horgászturizmus jelenlegi digitalizációját, valamint szekunder adatok elemzésével vizsgáljuk a horgászok részéről az új technológiák elfogadását.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy COVID-19 járvány időszakában felgyorsult a digitalizáció, az új technológiák bevezetése, ugyanakkor ezek elfogadása a horgászturizmusban lassabb mértékű. Az új technológiák tényleges felhasználóinak aránya 10–15% között mozog.

Downloads

Megjelent

2023-10-17

Hogyan kell idézni

Ivancsóné Horváth , Z., & Happ, Éva. (2023). Digitalizáció a horgászturizmusban? Az új technológiák elfogadásának elméleti háttere. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 8(3). https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.03.03