Köszöntő

Szerzők

  • Tibor TAKÁCS Budapesti Corvinus Egyetem

Absztrakt

Tisztelt Szigma Olvasók!

 

Egy rövid bemutatkozással szeretném kezdeni: Takács Tibor vagyok, a Budapesti Corvinus Egyetemen dolgozom a Statisztika Tanszéken, a Gazdaságmodellezési Társaságnak megalakulásától kezdve tagja vagyok. Bessenyei István kollégánk 2009 óta kiváló főszerkesztője volt a Szigmának, garanciája volt a folyóirat magas szakmai színvonalának; idén tavasszal azonban úgy döntött, hogy ezt a munkát átadja valaki másnak. Már az is megtisztelő volt, hogy jelöltként egyáltalán szóba kerültem. Utólag is köszönöm, hogy a Gazdaságmodellezési Társaság a tavaszi Közgyűlésen bizalmat szavazott nekem. A Szigma immár az 54. évfolyamánál tart, köszönhetően szoknak, akik fontosnak tartják, hogy legyen magyar nyelvű, nívós hazai szakirodalma a gazdaságmodellezésnek. A kutatók manapság folyamatos, erős nyomás alatt vannak, hogy elsősorban a nemzetközileg elfogadott sztenderdek szerint nagyra értékelt, külföldi lapokban publikáljanak. A Szigma szerzői körében jellemzően olyan kollégákat találunk, akik sokszor bizonyították, hogy a nemzetközi porondon is megállják a helyüket, azonban fontosnak tartják a hazai publikációkat is. Alapvetően nekik köszönhető, hogy a lapot az MTA ,,A" kategóriásnak ismeri A Szigma ugyanakkor kiváló lehetőség a bemutatkozásra a tehetséges fiatal kutatók számára is.

A magam részéről mindent megteszek, hogy a Szigma negyedéves kiadványként továbbra is magas színvonalú folyóirat maradjon, bár ez természetesen a szerzőkön, illetve a beérkezett kéziratok minőségén múlik elsősorban. A lap nem nélkülözheti a jövőben sem a korábbi főszerkesztőnk szakértelmét, tapasztalatát: de ő biztosított arról, hogy tanácsaira továbbra is számíthatok, amiért hálával tartozom. A Szigma a jövőben is Pécsen készül, az előállítással és terjesztéssel kapcsolatos intéznivalókat István a továbbiakban is vállalja társszerkesztőként. Takács András, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának dékánja is biztosított a támogatásáról. Továbbra is Dombi Péter végzi a cikkek műszaki szerkesztésének fáradságos munkáját. Gáspár Tamás a webes megjelenést gondozta eddig is, rá is számíthatunk a továbbiakban. A jelen számtól kezdve a cikkeket egyébként DOI-számokkal is ellátjuk, ami egy jól bevált, praktikus rendszernek bizonyult.

Várjuk a kéziratokat korábbi és új szerzőinktől, amelyek a szélesebb értelemben vett gazdaságmodellezés területén akár módszertani fejlesztéseket, akár ismert módszerek aktuális problémákra való alkalmazásait mutatják be.

Budapest, 2023. július 20.     

 

Takács Tibor
főszerkesztő

##submission.downloads##

Megjelent

2023-10-15

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek