A hitelpolitika és a fizetési mérleg egyensúlya

(A fogalmi és elemzési keret megalapozása)

Szerzők

  • László NADRAI
  • István SZALKAI
  • János SZÁZ

Absztrakt

A magyar gazdaságpolitika alapvető célja 1979. óta a konvertibilis folyófizetési mérleg egyensúlyának javítása. Az egyensúly javításának eszközei nagyobb részben fiskális jellegűek voltak, közvetlenül a költségvetés bevételeit növelték, vagy kiadásait csökkentették. A pénz- és hitelpolitika a kamatok többszöri emelésével, a hitelexpanzió évről évre történő korlátozásával és a hitelezés szelektivitásának fokozásával járult hozzá az egyensúly megvalósításához.

A fiskális módszerek előtérbe kerülésével, illetve az ebből adódó hátrányok nyilvánvalóvá válása nyomán a gazdaságirányítás sürgető gondjává vált annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy mennyiben képes a pénz- és hitelpolitika a külső egyensúlyi célok elérésére a tervgazdálkodás magyarországi viszonyai között. A választ nehezítette, hogy hiányzott a probléma megközelítéséhez nélkülözhetetlen fogalmi és elemzési keret. A szocialista országok közgazdasági irodalma e kérdést többnyire a hagyományos tervutasításos gazdaság feltételrendszerében közelíti meg, amely Magyarországra már nem alkalmazható változatlan formában. A fejlett pénzpiaccal rendelkező országokra kialakult módszerek sem vehetők át mechanikusan. A Nemzetközi Valuta Alaphoz csatlakozva rnegismerkedhettünk a kevésbé fejlett pénzpiacokkal rendelkező országokra kidolgozott monetáris megközelítéssel.

Ebből és más nyugati szerzők (lásd elsősorban S. RUDCENKO, R. PORTES és , D. WINTER idézett műveit) munkáiból kiindulva, felhasználva az 1983. és 1984. évi készenléti hitelmegállapodások pénzügyi programjainak kidolgozásánál és megvalósitásánál szerzett tapasztalatokat, megtettük az első lépéseket egy olyan fogalmi és elemzési keret kialakításához, amely a magyarországi monetáris statisztika adatbázisán értelmezhető, de utat enged a nyugati monetáris elemzésben kidolgozott módszerek alkalmazásának is.

A tanulmány célja, hogy bemutassuk e fogalmi és elemzési keretet, és így értékeljük a hitelpolitikának a fizetési mérleg kiegyensúlyozásában betöltött szerepét.

##submission.downloads##

Megjelent

2020-01-12

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek