Szubkultúra vagy magasirodalom?

A kortárs magyar irodalmi mező szexuális politikájáról

Szerzők

  • Nyerges Csaba ELTE

DOI:

https://doi.org/10.15170/Ujszem.2024.2.1.1

Kulcsszavak:

diskurzuselemzés, gender, irodalom, irodalom és társadalom, kortárs magyar irodalom, queer

Absztrakt

Jelen tanulmányban Barbara Herrstein Smith értékfelfogásához kapcsolódva a kortárs magyar irodalom olyan szövegeinek recepcióját tekintem át, amelyekben a szexuális és nemi kisebbségek szubjektivitása szolgál a legfőbb szövegszervező erőként. Rakovszky Zsuzsa VS, Kiss Tibor Noé Inkognitó és Nádasdy Ádám A szakállas Neptun című művének befogadási stratégiáit vizsgálom. A tanulmányt három részes sorozatban közli az új szem. Először azt az elméleti és módszertani pozíciót vázolom fel, amely segítségével az említett munkák befogadástörténetét értelmezem. A második részben az irodalmi korpusz körül kialakuló diskurzusokat elemzem a következő kérdések mentén: milyen szubjektivitáskonstrukciók strukturálják azokat, illetve miféle irodalomértelmezésről tanúskodnak; reflektálnak-e saját beszédpozíciójukra? Az utolsó részben összegzem és kommentálom a diskurzuselemzés tanulságait.

Információk a szerzőről

Nyerges Csaba, ELTE

Az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájának PhD-hallgatója az 1945 utáni magyar irodalom című programon, és az Eötvös József Collegium Magyar műhelyének tagja. Kutatási érdeklődésének fókuszában a marxista hagyományhoz kapcsolódó baloldali kultúraelméletek állnak.

Downloads

Megjelent

2024-07-22

Hogyan kell idézni

Nyerges Csaba. (2024). Szubkultúra vagy magasirodalom? A kortárs magyar irodalmi mező szexuális politikájáról. új Szem, 2(1), 6–30. https://doi.org/10.15170/Ujszem.2024.2.1.1

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmány