A struktúraváltozás ábrázolásáról

Szerzők

  • András BRÓDY

Absztrakt

A nyílt, statikus Leontief-modell tervezésre vagy előrejelzésre alkalmazva megbízhatatlan eredményeket ad. A számítások hibája átlagosan is meghaladhatja az 5 százalékot már az eredeti adatok összegyűjtésétől számított néhány éven belül.

Valamelyest javít ezen a modell lezárása és dinamizálása. Az egyensúlyi és a tényleges pálya eltérése mintegy 3-5 százalék között mozog, s a hiba lassabban növekszik.

A Szigma 1977. évi 3. számában közölt ciklusmodellel elérhető pontosság remélhetőleg jobb, bár ellenőrző számítások nem állnak még rendelkezésre.

A pontosság további fokozása csak úgy lehetséges, ha a modell tükrözi a gazdaság strukturális változását is, tehát ha felöleli az A és B mátrix elemeinek a technikai fejlődés következtében beálló módosulását. Erre több kísérlet történt már, s e dolgozatban megkísérlem a tanulmányok egy lehetséges általánosítását. Olyan egyszerű hipotézist dolgozok ki, amely alkalmasnak tűnik arra, hogy a strukturális változást (vagy annak legalábbis egy részét) a lehető legegyszerűbb matematikai transzformációval ábrázoljuk.

##submission.downloads##

Megjelent

2020-01-28

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek