Fogalmak és módszerek

Gazdasági elemzés szimultán, dinamikus, lineáris, ökonometriai modellel

Szerzők

  • János PAIZS

Absztrakt

Az ökonometriai modellek a klasszikus döntési folyamat minden szakaszában szerepet játszhatnak és gyakorlati alkalmazásuk a különböző szakaszokban szerves egységet képez, mégis módszertani szempontból jól elkülöníthetők a statisztikai irányú, múltra vonatkozó alkalmazások (a gazdaság működésének leírása és elemzése) a tervezésre orientált, jövőre vonatkozó alkalmazásoktól (gazdasági előrejelzés, gazdaságpolitikai szimuláció). Az ökonometriai modellek statisztikai irányú alkalmazásai alapvetőek, minden további alkalmazás előzményét képezik, és ezekben az alkalmazásokban az ökonometriai modellek a gazdaság működése leírásának és elemzésének komplex statisztikai eszközei.

Jelen tanulmány célja, hogy bemutassa az ökonometriai modellek alkalmazásának lehetőségeit és mikéntjét a gazdaság müködésének leírásában és elemzésében. A tanulmány három részből áll. Az I. részben kialakítjuk a
leíró-elemző ökonometriai modellnek egy szigorúan kauzális alapon álló, konzisztens és komplett fogalomrendszerét, amely logikai-tartalmi szempontból megalapozza a II. részben a gazdaság működésének leírását és az ettől el nem választható gazdasági elemzést, amelynek alapkérdéseit a III. rész tárgyalja.

##submission.downloads##

Megjelent

2020-01-20

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei