A gerincsérültek rögzítése-merre tovább

Szerzők

  • Henrietta Bánfai-Csonka Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézet
  • Bálint Bánfai Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézet

DOI:

https://doi.org/10.15170/MM.2020.34.01.03

Kulcsszavak:

gerinc stabilizáció, irányelv, másodlagos gerincvelő sérülés, nyakrögzítő gallér, traumás beteg ellátása.

Absztrakt

traumás gerincvelő sérülések előfordulása viszonylag alacsony, azonban nem elhanyagolható kórkép, hiszen visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ha nem ismerjük fel időben. Már az 1960-as évektől kezdve számos országban a gerincsérültek ellátásának protokollja tartalmazza a merev nyakrögzítő gallér és a gerinchordágy (board) használatát, azonban ezen eszközök alkalmazásának hatékonysága már többször felmerült kérdésként, azonban magas evidenciával bíró tanulmányok hiányában mégsem változtattak érdemben az ellátási protokollokon.
Jelen közleményünk célja, hogy felhívja a figyelmet ezen eszközök használatának esetleges hátrányaira, veszélyeire, mindezt egy dán szisztematikus összefoglaló közlemény alapján. Ezen szakirodalmi áttekintés alapján a „Danish National Board of Health” új ajánlást fogalmazott meg, mely nem a baleseti mechanizmus alapján dönt a gerinc rögzítéséről és annak módjáról, hanem a klinikai/fizikális vizsgálatok eredményei alapján. Hazánkban is fontos lenne ezen irányelvek átgondolása és egyesítése mind prehospitális, mind pedig hospitális szempontból. 

##submission.downloads##

Megjelent

2021-02-19

Hogyan kell idézni

Bánfai-Csonka, H., & Bánfai, B. (2021). A gerincsérültek rögzítése-merre tovább. Magyar Mentésügy, 34(1). https://doi.org/10.15170/MM.2020.34.01.03

Folyóirat szám

Rovat

Eredeti közlemény

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei