Az érzelmi hatás elemzése mint a kora újkori magyar költészet olvasási stratégiája

(Zrínyi Miklós Elégiája kapcsán)

Szerzők

  • Gyula Laczházi

DOI:

https://doi.org/10.15170/VERSO.2.2019.2.21-37

Absztrakt

E dolgozat célja, hogy a kora újkori magyar költészet egy lehetséges, de eddig kevéssé kiaknázott, az irodalomtörténeti elemzésekben csak csekély mértékben megjelenő értelmezési módjára irányítsa a figyelmet: egy olyan olvasásmódra, amely a szövege ket az érzelmi hatás és az érzelmek megjelenítésének szemszögéből vizsgálja.
A kora újkori költészet esetében az érzelmi hatás kérdésének vizsgálata különösen indokoltnak tűnik, hiszen az irodalomtörténeti hagyomány e korszak költészetet többnyire az 1800 körül kialakult modern konvenciókkal szembeállítva jellemzi, s így annak alkalomhoz kötöttségét, és retorikai megalkotottságát nevezi meg legfőbb ismertetőjegyeiként. A retorikai kommunikáció hatásmechanizmusa, az érzelmek szándékolt, célzott s így jól kalkulálható felkeltése mellett oly fajta érzelmi hatásmóddal is számolni kell, amelyben a befogadó nem a kalkulált hatás által kijelölt szerep puszta betöltőjeként tételeződik. Ennek igazolására a dolgozat részletesebben elemzi Zrínyi Miklós Elégia címen ismert versét, mely halottsirató, ugyanakkor lényeges pontokon eltér az epicédium poétikában rögzített szabályaitól. Az Elégia példája ebben a megközelítésben arra vethet fényt, hogy a szubjektivitás megjelenése, a konvencionális poétikai sémától való eltérés milyen hatással lehet a befogadói viszonyulásra és az érzelmi hatásra.

Információk a szerzőről

Gyula Laczházi

Laczházi Gyula (1973): az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének habilitált adjunktusa.

Megjelent

2019-10-11

Hogyan kell idézni

Laczházi, G. (2019). Az érzelmi hatás elemzése mint a kora újkori magyar költészet olvasási stratégiája: (Zrínyi Miklós Elégiája kapcsán). Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2(2), 21–37. https://doi.org/10.15170/VERSO.2.2019.2.21-37

Folyóirat szám

Rovat

Tudományos Gyűjtemény