Isten, angyal, krisztus

Változatok a 8. zsoltárra

Szerzők

  • Áron Szatmári

DOI:

https://doi.org/10.15170/VERSO.2.2019.2.5-20

Absztrakt

Újfalvi Imre, az 1602-es református énekeskönyv szerkesztője megjelenteti az unitárius Bogáti Fazakas Miklós 8. zsoltárát, miközben az énekeskönyv előszava szerint Újfalvinak nem volt tudomása Bogáti Psalteriumáról. Feltételezések szerint forrása egy mára elveszett 16. századi unitárius énekeskönyv volt, tanulmányomban ehhez szolgáltatok érveket.
Bogáti 8. zsoltárának szövegvariánsai alapján volt egy közös ős, ahonnan a re formátus énekeskönyv és a későbbi unitárius kiadások hozzájutottak a vershez. Újfalvi ráadásul kihagy egy olyan részt a zsoltárból, amely már régóta teológiai viták tárgya. A korabeli teológiai művek és fordítások elemzése alapján valószínű, hogy Újfalvi okkal hagyja el a kérdéses részt, azért, mert az nem felelt meg gyülekezete teológiai nézeteinek. Ez megerősíti, hogy a közös ős egy unitárius forrás. Eredményeim nem csak a Bogáti-filológiához járulnak hozzá, hanem Újfalvi szerkesztői munkásságát is újabb megvilágításból mutatják be.

Információk a szerzőről

Áron Szatmári

Szatmári Áron (1991): a PTE BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék doktorjelöltje.

Megjelent

2019-10-11

Hogyan kell idézni

Szatmári, Áron. (2019). Isten, angyal, krisztus: Változatok a 8. zsoltárra. Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2(2), 5–20. https://doi.org/10.15170/VERSO.2.2019.2.5-20

Folyóirat szám

Rovat

Tudományos Gyűjtemény

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei