A gyónás lehetséges hibái és a természet elleni bűnök fajtái

A Guillermus-kódex két bejegyzéséről

Szerzők

  • Zsófia Ágnes Bartók

DOI:

https://doi.org/10.15170/VERSO.4.2021.1.5-21

Absztrakt

A dolgozat a Guillermus-kódex (korábbi nevén Guilerin-kódex) két gyóntatáshoz kötődő bejegyzését vizsgálja, azok modernizált átiratát is közli. Párhuzamos szöveghelyek összegyűjtésével mutatja be, hogy a két emlék kiterjedt szöveghagyomány részét képezi. A gyónás lehetséges hibáiról szóló vázlat a jó gyónás feltételeinek témáját dolgozza fel, egyik legközelebbi rokona Temesvári Pelbártnál olvasható, aki szintén lehetséges hibákról, és nem erényekről ír.

A természet elleni bűnök fajtáit felsoroló lista az öt bűnös város nevéből és az ott elkövetett bűnök felsorolásából áll. A párhuzamos szöveghelyeknek köszönhetően felfejthető, hogy a lista – gyakran homályos – kifejezései a következő bűnöket rejtik: homoszexualitás; bestialitás; a nő fenti pozíciója az aktus során; hátulról való közösülés a megfelelő testnyílás használatával; önkielégítés. A dolgozat a természet elleni bűnök magyar anyagban fellelhető szöveghelyeinek öszszegyűjtésével és egy forrásazonosítással zárul.

Információk a szerzőről

Zsófia Ágnes Bartók

irodalomtörténész

Megjelent

2021-07-02

Hogyan kell idézni

Bartók, Z. Ágnes. (2021). A gyónás lehetséges hibái és a természet elleni bűnök fajtái: A Guillermus-kódex két bejegyzéséről. Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 4(1), 5–21. https://doi.org/10.15170/VERSO.4.2021.1.5-21

Folyóirat szám

Rovat

Tudományos Gyűjtemény