A balatoni szezonalitás mértéke és mérséklése Balatonboglár és Balatonlelle példáján

Szerzők

  • Réka Wilhelm Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

DOI:

https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.02.07

Kulcsszavak:

Balaton, turizmus, szezonalitás, Gini-index, fejlesztés

Absztrakt

A Balaton-régió turisztikai szezonalitása már régóta tárgyalt kérdéskör, de még a 2020-as évek elején is jelentős problémát okoz a tóparti települések gazdaságában. Az utóbbi években/évtizedekben tudatos fejlesztésekkel elkezdték a városok a vendégérkezéseket részben az eddigi főszezonon kívülre terelni. Ennek két alapvető eszköze a szálláshelykínálat bővítése olyan egységekkel, amelyek egész évben igénybe vehetőek, illetve a települések eseménynaptárának bővítése őszi, téli és tavaszi hónapokra eső rendezvényekkel. E fejlesztések eredményeit és összefüggéseit vizsgálom Balatonlelle és Balatonboglár példáján.

Kutatásom során a Gini-index segítségével megvizsgálom a vendégforgalmi adatok alapján, hogy az utóbbi években mérséklődött-e a két város turisztikai szezonalitása, illetve összehasonlítom a tendenciákat más balatoni településekkel. A programturizmusra vonatkozóan feltárom, hogy milyen eseményekkel próbálják a turistákat a főszezonon kívül is bevonzani, továbbá értékelem ezek eredményességét. Igyekszem megfontolandó fejlesztési irányokat is meghatározni, amelyek potenciális eszközök lehetnek a jövőben a térség – nem csak a két település – szezonalitást illető imázsváltoztatására.

Downloads

Megjelent

2023-07-19

Hogyan kell idézni

Wilhelm, R. (2023). A balatoni szezonalitás mértéke és mérséklése Balatonboglár és Balatonlelle példáján. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 8(2). https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.02.07