Tudomány és ismeretterjesztés határán

Tombi Beáta, Divulgazione scientifica nel Settecento – tipologia, generi, linguaggio (Budapest: Fakultás Könyvkiadó, 2022)

Szerzők

  • István Csabay

Kulcsszavak:

Itália, felvilágosodás, Il Caffé, ismeretterjesztő irodalom, tudományos ismeretterjesztés

Absztrakt

Recenziómban Tombi Beáta Divulgazione scientifica nel Settecento – tipologia, generi, linguaggio című olasz nyelvű monográfiáját mutatom be. A kötet a tudomány és a szépirodalom kapcsolatát, valamint a két diskurzus metszéspontjában elhelyezkedő ismeretterjesztő irodalom műfaji sajátosságait, létrejöttének történeti okait vizsgálja itáliai kontextusban. A szerző egyik központi állítása, hogy a tudományos forradalom időszakára a tudományos és a szépirodalmi diskurzus között húzódó demarkációs vonal végleg elmosódott, és a XVIII. századra e két beszédmódból egy önálló műfaj, az ismeretterjesztő irodalom nőtte ki magát. A kötet ezen a hosszú tudomány- és irodalomtörténeti folyamaton vezeti végig olvasóját. A jelentős műfaj-, kánon- és művelődéstörténeti adalékok mellett Tombi Beáta könyve fontos észrevételekkel járulhat hozzá a tudományos és ismeretterjesztő irodalom kialakulásának megismeréséhez, a két diskurzus viszonyának pontosabb megértéséhez, valamint a két beszédmódot szervező diszkurzív alakzatok feltérképezéséhez.

Downloads

Megjelent

2023-07-09

Hogyan kell idézni

Csabay, I. (2023). Tudomány és ismeretterjesztés határán: Tombi Beáta, Divulgazione scientifica nel Settecento – tipologia, generi, linguaggio (Budapest: Fakultás Könyvkiadó, 2022). Annona Nova, (XIV), 175–186. Elérés forrás https://journals.lib.pte.hu/index.php/annona-nova/article/view/6457