Okos turizmus: a magyar lakosság okos turizmussal kapcsolatos magatartása és attitűdje – országosan reprezentatív online megkérdezés (n=1000) eredményei - Csóka, László (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2026)
A kutatás célja, hogy kvantitatív módszerekkel feltárja a hazai turisták okos turisztikai megoldásokkal kapcsolatos ismertségét, attitűdjeit és használati szokásait a digitális átalakulás összefüggésében. A vizsgálat abból indul ki, hogy az okos turizmus nem pusztán technológiai kérdés, hanem összetett fogyasztói döntési és élményfolyamat, amelyben az észlelt hasznosság, a kényelem, a bizalom, az adatbiztonság és az autentikus élmény iránti igény egyaránt meghatározó. A létrejött, többdimenziós adatbázis túlmutat a korábbi, jellemzően leíró jellegű kutatásokon, és statisztikai elemzésekre támaszkodva átfogó képet ad arról, mely okos megoldások váltak a turisták mindennapi gyakorlatának részévé. A kutatás azonosítja az „elfogadási rést” az érdeklődés, a szimpátia és a tényleges használat között, valamint kiemeli azokat a funkciókat, amelyek valódi értéket teremtenek a felhasználóknak – például időt spórolnak, növelik a biztonságérzetet vagy egyszerűsítik a szolgáltatások igénybevételét. Az eredmények gyakorlati útmutatót nyújtanak a desztinációmenedzsment szervezetek és turisztikai szolgáltatók számára, támogatva a digitális fejlesztések priorizálását, a bevezetési stratégiák tervezését és a célzott marketingkommunikáció kialakítását.