Néhány gondolat a makroegyensúly értelmezéséhez. - Mellár, Tamás (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2022)
A mainstream makroökonómia szerint a gazdasági folyamatok a hosszú távú egyensúlyi pályájuk szerint alakulnak, amelyről csak a keresleti vagy kínálati sokkok térítik le. A potenciális (egyensúlyi) pályától való eltérés mértékét jelző output-gapek így az egyensúlytalansági viszonyokról és az alkalmazkodási mechanizmusokról is felvilágosítást nyújtanak. Ezzel a felfogással szemben a tanulmány azt hangsúlyozza, hogy az output-gapek nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, egyfelől a potenciális pálya problémás értelmezése miatt, másfelől pedig az egyensúlyteremtő mechanizmus hiányosságai miatt. Ezért a mainstream közelítés helyett szükség lenne egy másfajta általános dinamikai közelítésmódra. Ez a dinamikus közelítés szakít a steady state egyensúlyi pálya felfogással és az egyensúlyi-egyensúlytalansági helyzet jellemzésére az output-gap helyett több indikátor együttesét javasolja.