Növekedési pólusok a térben és a társadalomban - Bessenyei, István (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2022)
Tanulmányomban a gazdasági növekedés három különböző modelljét vizsgálom. Mindhárom a magasan aggregált modellek dezaggregálásának irányába mutat, ez az irány azonban az egyes modellek esetében eltérő. Ennek ellenére mindhárom modellben megjelennek a növekedési pólusok, ám ez modellenként más és más okokra vezethető vissza. A növekedési pólusokkal együtt természetesen a gazdasági egyenlőtlenségek is megjelennek, ám az ezek mérséklésére irányuló direkt kormányzati beavatkozások a gazdasági növekedés alacsonyabb üteméhez és egyéb nem k ívánt következményekhez vezetnek. Ugyanakkor megmutatom, hogy léteznek olyan közvetett hatású gazdaságpolitikai eszközök, melyek az egyenlőtlenségeket a gazdasági növekedés ütemének csökkentése nélkül mérséklik.