A nárcisztikus vezetés és hatásai - Kasza, Kinga; Czucka-Varga, Vivien (PTE KTK Műhelytanulmányok, 2026)
A nárcizmus a modern szervezetekben egyre hangsúlyosabb kutatási területté válik, ugyanis a vezetői szerepekhez társuló bizonytalanság és folyamatos versenyhelyzet felerősíti a nárcisztikus személyiségjegyek megjelenését. Tanulmányunk célja feltárni, hogy a nárcizmus két alapvető dimenziója miként befolyásolja a vezetővé válást, valamint a vezetői hatékonyságot. A tanulmány elsősorban nemzetközi, lektorált empirikus és elméleti kutatásokon alapuló szakirodalmi áttekintésre támaszkodik. Tanulmányunkban kiemelten kezeljük a nárcisztikus vezetés kettős természetét. Ez a kettősség bizonyos helyzetekben elősegíti az innovációt és a kockázatvállalást, más kontextusokban azonban konfliktusokat, bizalomvesztést és destruktív szervezeti következményeket eredményez. A kutatás legfőbb korlátja a keresztmetszeti, önbevalláson alapuló vizsgálatok dominanciája, amely korlátozza az oksági következtetések levonását. Jövőbeli kutatási módszerként a téma mélyebb megértésére a szisztematikus irodalomáttekintés és a többdimenziós mérőeszközök együttes alkalmazását tűztük ki célul, amelyek hozzájárulhatnak a nárcisztikus vezetés pontosabb megértéséhez és szervezeti kezeléséhez.