„Térdet fejet neki hajték”: Balassi Petrarca-élménye (kísérlet) - Ötvös, Péter (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2025)
Az irodalomtörténet-írás nyomatékosan felhívta már a figyelmet a Balassi-költészet petrarkista hatásaira. A dolgozat Balassi Nagyciklusnak nevezett gyűjteményének egy bizonyos pontjához, mégpedig a házassága után szerzett énekek egy csoportjához kíván hozzászólni. A szöveg az úgynevezett Júlia-ciklus verseinek narratív, lineáris, azaz az időbeliségre érzékeny olvasására koncentrál, ennek fényében vizsgálja Balassi ciklusának és Petrarca Daloskönyvének lehetséges kapcsolatát.