Körülzümmögések: Zrínyi Péter versformáihoz - Csörsz, Rumen István (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2025)
A költő Zrínyi Miklós öccse, Zrínyi Péter (1621–1671) fontos szerepet játszik a magyar–horvát irodalmi kapcsolatok történetében. Bátyja eposzát és az azt körülvevő teljes Syrena kötetet ő fordította horvát nyelvre, két változatban (1660, 1666). Az átdolgozás nemcsak tartalmi, hanem formai szempontokat is érintett, így néhány vers formája is megváltozott. A műhelytanulmány e változások okait keresi a magyar és horvát versformák rendszerében, s kitér a két hagyomány viszonyára az oralitást és az énekelt költészetet illetően. Az írás eredetileg Bene Sándort, a kiemelkedő Zrínyi-kutatót köszöntötte 60. születésnapján, 2024-ben; a cím eredetije tőle származik, aki a két fivér viszonyát jellemezte ezzel.