Dekadens költészet A Hét hasábjain és a „dekadens” jelző visszautasítása - Márton-Simon, Anna (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2024)
A 19. század végi magyar nyelvű kritikai és sajtódiskurzusban vagy pejoratív értelemben kerül elő a „dekadens” jelző, vagy kerülik, illetve más fogalmakkal helyettesítik azt. A tanulmány a jelző használatára, működésére és mellőzésének okaira kérdez rá, a Kiss József által szerkesztett A Hét (1890–1921) című lap költészetfelfogására fókuszálva. Egyrészt azt vizsgálja, hogyan határolódott el A Hét szerkesztősége a dekadens költészettől, illetve ez a távolságtartás milyen nyelvhasználatot eredményezett: vagyis hogyan beszéltek a századvégi sajtóban dekadenciáról anélkül, hogy megnevezték volna azt. A tanulmány a dekadenciához mint modern szemléletmódhoz kötődő irányzatok századvégi elutasítására is kitér, valamint a távolságtartás lehetséges okaival és az ennek eredményeként létrejött új kritikai szókincs működésével is foglalkozik.