A Balassa-kódex visszafejtési kísérlete: Észrevételek a Hozzászólásokhoz - Szigeti Molnár, Dávid (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2024)
A Balassa-kódex 17. század közepi kéziratos énekeskönyv, amely három részből áll: Balassi Bálint, Rimay János és az úgynevezett „mostani poéták” verseinek gyűjteményéből. Ezeket a verseket négyen másolták, a másolók neve azonban a feledés homályába merült. A tanulmányban két állítást kockáztatok meg. Az egyik, hogy a Balassa-kódex ívfüzetezése a kényszerű papírváltás és minden valószínűség szerint a toleráns lap- és levélpárok elkerülése miatt nem egységes (intoleranciaelmélet), a másik pedig, hogy minden látszat ellenére a másolók egyenlő részekre bontották maguk között a másolnivalót (az arányos munkamegosztás elmélete). Az utóbbi állítás több textológiai következményt von maga után. Ezek közül a legjelentősebb még a Rimay-rész forrásának a datálását is befolyásolhatja.