„A múlt visszhangja most is suttog ott…”: Petőfi Sándor és Madách Imre Tündérálma - Rétfalvi P., Zsófia (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2024)
A tanulmány célja Petőfi Sándor és Madách Imre azonos, Tündérálom című költeményének és drámatöredékének vizsgálata. A két szerző együttes tárgyalásának apropóját általában a közös születési évforduló adja. A tanulmány egyrészt amellett foglal állást, hogy a poétikai hatások figyelembevételével jelentősebb párhuzamok válnak láthatóvá, melynek révén Madách alkotói módszerére is rálátást nyerhetünk. Másrészt Madách utolsó, töredékben maradt művének és értekezéseinek (Eszmék Léliáról; Az aesthetika és társadalom viszonyos befolyása) vizsgálatával kirajzolódnak a torzóban maradt – Az ember tragédiáját követő – költészeti koncepciójának kezdeményei is.