A norvég irodalom szerepe az Élet című lap modernizálási programjában - Asztalos, Veronka Örsike (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2024)
Az Élet: irodalmi, művészeti, társadalmi és közgazdasági folyóirat (1891–1895) nem tartozik a legismertebb 19. századi sajtótermékek közé, noha programjában határozottan a magyar kultúra és társadalom fejlődését, megreformálását tűzte ki célul. A hasábjain megjelent változatos írásokon keresztül megismerhetjük a hazai irodalmi modernségnek azt a sajátos oldalát, amelynek lényege a nemzeti vonások megőrzésének és a külföldi minták hasznosításának ötvözéséből állt. Jelen tanulmány az Élet általános bemutatásán, a róla kialakult véleményeken és saját önmeghatározásain keresztül elemzi ezt a szerepet, különösen figyelve arra, hogy a norvég irodalomnak – leginkább pedig Henrik Ibsennek – milyen hatása volt a szerkesztők munkájára, modern irodalomról kialakított elképzelésére.