Változatok és változtatások: Sztárai Mihály 23. zsoltára - Pap, Balázs (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2022)
Sztárai Mihály zsoltárfordításai valószínű keletkezési idejükhöz képest későn kerültek a gyülekezeti énekeskönyvekbe. Első megjelenéseik között aprónak tűnő, mégis számottevő különbségek vannak. A dolgozat a 23. zsoltárhoz készített Sztárai-parafrázis két korai változatának különbségeit veszi számba, és arra jut, hogy valószínűtlen, hogy a két lekorábbi kiadás között közvetlen kapcsolat lenne. A különbségek természetét vizsgálva azt valószínűsíti, hogy helyenként nem mechanikus szövegromlást figyelhetünk meg, hanem szándékos szerkesztői beavatkozás áll a változások hátterében.