Kötet- és cikluskompozíciók a magyar udvari költészetben Listius László, Beniczky Péter, Esterházy Pál és Koháry István művei alapján - Hernády, Judit (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2021)
Tanulmányomban a 17. századi magyar nyelvű udvari költészet négy alkotója, Listius László, Beniczky Péter, Esterházy Pál és Koháry István kötet- és cikluskompozícióit vizsgálom. Listius, Beniczky és Esterházy esetében a teljes magyar nyelvű életművet áttekintem, míg Kohárynál néhány példa alapján mutatom be, hogy a korszak nem elsőrangú költői is milyen tudatosan alakították ki az egyes alkotásokat összefogó nagykompozícióikat. Az elemzések révén az is érzékelhetővé válik, hogy e négy rokon szemléletű, hasonló társadalmi hátterű alkotó mennyire eltérő arculatú költői életművet hagyott hátra.