Mit keres a szoknya az asztalon? Bethlen Kata fogarasi adományainak elemzése - Gesztelyi, Hermina (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2019)
A dolgozatomban Bethlen Kata fogarasi adományainak kontextusát igyekszik feltárni, megmutatva ezzel a textíliák jelentőségét az adott közegben. A református egyháztámogatásban nem tekinthető jellemző gyakorlatnak a jegykendők, menyasszonyi ruhák felajánlása, rendhagyó módon azonban a patróna saját szoknyájából készítette az úrasztali abrosz és a szószéktakarót. E kontextusváltásból, az anyag újrahasznosításából adódóan megváltozott a textíliákhoz társítható értelmezés, a jelek olvashatósága. A szakrális tér kiemelt pontjain megjelenő fonalas munkák szín- és mintavilága és a korábbitól eltérő funkciója lehetővé teszi és ösztönzi az új jelentésteremtést, hiszen a megjelenő motívumok erős keresztény tradícióval bírnak. Fontos szerepe van az adományozásban Fogarasnak is, amely az uralkodónők, a fejedelemasszonyok és a nemes patrónák egyháztámogatásában kiemelt helyszínnek számított. Bethlen Kata textíliái a közösséghez való tartozás kifejezése mellett saját önmegjelenítéséhez is hozzájárultak, azt alakították.