„Honi héroszok”: Panteonizáció Kazinczy Ferenc két korai episztolájában - Szolyka, Hajnalka (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2025)
A tanulmány Kazinczy Ferenc két korai episztolájának – az ifj. Wesselényi Miklóshoz és Cserey Farkashoz írt költeményeknek – elemzésén keresztül vizsgálja a panteonizáció mechanizmusát. Részletesen bemutatja az episztola műfajának történetét és Kazinczy episztolaköltészetének sajátosságait. A szöveg Kazinczy emlékezeti tevékenységének különböző rétegeit tárja fel: az ifj. Wesselényihez írt versben a költő a hősies apai örökséghez méltó, eszményített gyermeket mutatja be, míg a Csereyhez írt episztolában az autográf gyűjtemény köré épülő emlékállítás áll a középpontban. A tanulmány hangsúlyozza, hogy Kazinczy episztolái nemcsak a címzetteknek, hanem szélesebb közösségnek szólnak, és emlékezetpolitikai szándék vezérli őket. A két költemény összevetése rávilágít Kazinczy szerepére a nemzeti emlékezet formálásában, a Pantheon alakításában és az irodalmi kultuszépítés korai gyakorlataiban.