„Hejh ha a törvénynek szive volna!”: Felvilágosult jogi gondolkodás Eötvös Károly Nemzetes Böthök uram szerencséje című beszélyében - Radnai, Dániel Szabolcs (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2025)
A tanulmány a felvilágosult jogi gondolkodás érvényesülését és narrátori reflexiókban való tárgyalását vizsgálja Eötvös Károly Nemzetes Böthök uram szerencséje (1900) című elbeszélését elemezve. Az elemzés a mű egyik központi cselekményszálának, Gergő Zsuzsi szenvedéstörténetének a részletes bemutatásával világítja meg a történet szintjén és a narrátori reflexiókban megjelenő jogi dilemmákat; továbbá a vizsgált jogi diskurzusokból kiindulva összekapcsolja a fikciós elbeszélés látásmódját Eötvös A nagy per, mely ezer éve folyik s még sincs vége (1904) című dokumentumregényének egyes mozzanataival.