„Külömbb-külömbbféle dolgoknak szemét-rakása ez”? Hermányi Dienes József munkáinak műfaji és kompozíciós kérdései - Béla, Bálint (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2024)
Hermányi Dienes József (1699–1763) nagyenyedi református prédikátor irodalmi munkásságával többen foglalkoztak, szövegeinek reflexiókra érzékeny vizsgálata azonban ezidáig csak részben történt meg. Dolgozatomban szövegtipológiai szempontból különítem el Hermányi különféle alkotásait, majd az irodalmi értékkel bíró szövegek (Püspökök élete, Emlékirat, Nagyenyedi Demokritus) műfaji és kompozíciós kérdéseit vizsgálom. Mindhárom szöveg tartalmaz olyan reflexiókat, amelyek alapján arra következtethetünk, hogy Hermányi tudatosan megkomponálta műveit annak ellenére, hogy ezekre a töredezettség, mozaikszerűség jellemző. Dolgozatomban figyelemmel kísérem Hermányi fogalomhasználatát is, keresve a műfaji tudatosság esetleges jeleit.