Kontinuitás a nyelvkérdésben? Kis János szuperintendens egy 1830-as cikkének kontextusai - Tóth, Kálmán (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2022)
Tanulmányomban Kis János szuperintendens egy 1830-as Tudományos Gyűjtemény-beli cikkének kontextuális vizsgálatára tettem kísérletet. A szöveg alapján rekonstruálható kontextusokból a magyar nyelv Magyar Királyságon belüli hivatalossá tétele mellett érvelő politikai cselekvésként is értelmezhető írásoknak a 18. század közepétől a reformkorig terjedő diszkurzív kapcsolatrendszere bontakozik ki. Az elemzésnek köszönhetően szoros összefüggés mutatható ki az 1830-as országgyűlés nyelvi törekvéseivel, felhívva a figyelmet a Tudományos Gyűjtemény korabeli évfolyamaiban közzétett további, diszkurzív politikai cselekvésként is felfogható szövegek hátterében rekonstruálható nyelvi-kulturális törekvések nyelvpolitikai jelentőségére.