Fiziognománia és antifiziognómia: Lichtenberg és a „fragmentum-vita” - Csobó, Péter György (Verso – Irodalomtörténeti folyóirat, 2021)
A tanulmány a 18. század második felében lezajlott ún. „fragmentum-” vagy „fiziológia-vita” összefoglalása. Középpontjában Georg Christoph Lichtenberg Fiziognómiáról a fiziognómusok ellenében című írása áll, de részletesen kitér néhány további kritikai szövegére, valamint Lavater, Mendelssohn, Lenz és Zimmermann ezekre érkezett bírálataira, reflexióira. Igyekszik bemutatni azokat a gondolati és koncepcionális különbségeket, amelyek e vita során körvonalazódtak Lavater és követői, valamint Lichtenberg között, továbbá érzékletessé tenni a kor vitakultúráját, hogy mindezek segítségével megrajzolja Lichtenberg talán leghíresebb, Töredék a farkakról című szatirikus „antifiziognómiájának” szellemtörténeti hátterét.