Ellenhegemónia-építés: Élni Gramsci ajánlatával - Éber Márk Áron, (új szem, 2025)
Milyen eszközökre van szükségünk az egyetemes felszabadítás eléréséhez, és hogyan kell ezeket alkalmaznunk? Mi legyen a stratégiánk? Ez a szöveg ezekre a kérdésekre válaszol Antonio Gramsci ellenhegemónia-elméletére alapozva, amelyet a mai magyarországi politikai és kulturális intézményrendszer kontextusához igazít. Figyelembe veszi a jelenlegi helyzet történeti alakulását, és kiegészíti Gramsci keretét a „örömteli harcosság” fontosságával, valamint Carla Bergman és Nick Montgomery iránymutatásaival, amelyek a politikai küzdelemben részt vevő közösségek életének szervezésére vonatkoznak a társadalmi változás érdekében.